O modlitbě

Vše, co se jinam nevešlo.

O modlitbě

Příspěvekod Barbara » pát 19. úno 2010 12:36:51

Pokus o oživení diskuse ;), neboť mi bylo řečeno, že bych svou teatrální touhu po buzení pozornosti měla vložit do něčeho smysluplného :) . Jelikož se nesnadně učím víc naslouchat a míň remcat - můj závazek do postní doby (nejsem si jista, zda jsem nepřecenila své síly :) ), doufám, že zde nebudu osaměle plácat, ale přidáte se ;) !
Tématem reaguji na diskusi o modlitbě, která proběhla na Karmelu 13. 1. během čtení sv. Terezie z Avilly. Protože bylo pro některé značně obtížné mluvit o svých niterných zkušenostech nejen s vnitřní modlitbou, otevírám toto okno, neboť věřím, že písemně a anonymně :) , to může být snazší. A pro ostatní obohacující...
Barbara

Re: O modlitbě

Příspěvekod sestrad » stř 03. bře 2010 14:25:32

Jen měj, milá Barbaro, trochu trpělivosti, protože si zase musíme všimnout, že fórum oživlo :)
sestrad

Příspěvekod SlecnaZlopocasna » pát 07. kvě 2010 14:13:36

Dobrý den,

pro mně je modlitba aktuální téma (i když vlastně nevím, jestli sem můžu psát, když se společenstvím karmelu nemám nic společného? no zkusím to ;o) protože jí nejsem schopna. Teď nemám na mysli takové to škemrání - Bože prosím, ať udělám v červnu ty přijímačky na psychologii.. to mi jde dobře :( Umět ale z hloubi duše poděkovat, umět se vyprázdnit a otevřít.. nic z toho nedokážu a celkem mně to frustruje. Při pokusech o modlitbu to nakonec obvykle po chvíli vzdávám s vnitřním komentářem - vždy´t Ty do mně vidíš lépe než já sama, co Ti budu vyprávět..
Nevíte-li, kam plujete, žádný vítr vám není příznivý...
SlecnaZlopocasna

Příspěvekod Barbara » úte 11. kvě 2010 12:45:15

Z toho si nic nedělejte, jen to nepřestávejte dál zkoušet :) , docela však obdivuji, že mluvíte o touze po vyprázdněnosti, já se toho dost dlouho instinktivně děsila a spíš smlouvala: "Nechtěj to po mně, nechtěj, abych se sama sebe vzdala a vydala se Ti celá..." Teď se to teprve začínám učit, pomáhá mi představovat si sebe jako kalich, který se potřebuje vyprázdnit, aby mohl být naplněn nově; ale je to dřina, neboť pořád zakovávám o svou pýchu. Takže se netrapte, pokud neděláte takové pokroky, jak byste chtěla :) Mám zkušenost, že Vám bude pomoženo, až to budete nejméně čekat ;) Jen upozorňuji, že to může bolet, ale jinak by to snad ani nebylo opravdové...
Barbara

Příspěvekod Theodora Heller » úte 11. kvě 2010 17:23:07

"vždyť Ty do mně vidíš lépe než já sama, co Ti budu vyprávět.." - mně to přijde jako dobrý přístup, ale mnozí mi tvrdí, že jsem duchovní lenoch a že si to usnadňuju. :lol: Mám to možná podobně jako Bára: když se budu snažit o velké činy, buď se mi to nebude dařit a propadnu zoufalství, nebo se mi to bude dařit a zalknu se pýchou. Zoufalství i pýcha od Hospodina odvádí, tak si radši moc nevyskakuju a beze slova se Mu tulím ke kotníku, s nadějí, že pochopí, jak to myslím. :P
Theodora Heller

Příspěvekod astrocyt » stř 12. kvě 2010 17:09:28

Doporučuji opravdu hovory s Pánem, přestože vím, že všechno ví. Kdysi jsem na to měla také takový pohled:"Pane, ty všechno víš". Ale dnes s Ním hovořím o čemkoliv. I to, že popiši co mě potkalo. Jsem tedy tímto obrácená k tomu ke komu hovořím. A můj postoj je jiný, když hovořím k Němu, nebo když v duchu přemýšlím sama, nebo nějakému jinému člověku v duchu vysvětluji svůj postoj. Hovory s Ním jsou nejzdravější. A čas, který trávíte s Ním vás naplní pocitem uspokojení. A tyto hovory mívají většinou spád a končí vaším úpřímným vyjádřením úcty a lásky k Němu.
astrocyt

Zpět na Areopag