Dobrý den,
skoro na prahu třicítky jsem "objevila" křesťanství a začala, jak mi čas dovolí, chodit do kostela (Nejsv. Salvátor). Zároveň jsem začala navštěvovat kurz základů víry prof. Halíka a byla jsem odhodlaná letos vstoupit do katechumenátu. To se mi nakonec z mnoha různých důvodů nepovedlo, nicméně to neznamená, že bych tuto myšlenku zavrhla.
Nevím, jestli zrovna toto fórum je to pravé místo, kde hledat "pomoc", nicméně za zkoušku nic nedám ;o). Napadlo mne založit tuto diskusi pro zájemce o křest (i když asi budu jediný takový zájemce), kde by se mohla debata vinout právě tím směrem seznamování se s křesťanstvím. Teď nemám na mysli heslovité seznamování s katechismem, ale spíše získávání hlubšího vhledu.. nevím, jak to lépe vyjádřit.
Zaujalo mne, jak prof. Halík hovořil o lidech, kteří např. v dospělosti konvertovali k buddhismu a pak překvapivě "zpět" ke křesťanství, když zjistili, že i ono má jaksi jiný rozměr, ne jen ten, který si uchovali z děství. Zkrátka nějak v tom duchu, že se jim pvedlo opustit rozměr buddhismus = hloubka, mystika atp. křesťanství = zkostnanělý systém příkazl a zákazů bez hloubky.
Jsem v situaci, kdy s mými blízkými o věcech hledání ve víře hovořit nemůžu, protože se kolem mně věřící v podstatě nvyskytují a jediná pokřtěná kamarádka v podstatě "nepraktikuje", i když věří ;o)
Připadám si trochu jako marťan, a to jak ve světě nevěřících, tak věřících. Tam, kde jsem narazila na diskusní fóra věnovaná křesťanství, jsem obvykle našla velkou skupinu tradicionalistů a asi bych se nebála i slova fanatiků, kde jsem se skutečně nedokázala cítit dobře nebo dokonce doma.
Co byste doporučili hledajícímu člověku? Co číst jako první? A prosím neodpovídejte, že Bibli ;o)
Tereza